Mikronizowany tlenek cynku

10 g | torebka foliowa
  • promocja
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 3,51 zł 3,90 zł 3.51








ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Zinc Oxide

Tlenek cynku w postaci drobnego, miałkiego proszku – bezpieczny, skuteczny, przeciwsłoneczny filtr mineralny. Nie przenika do krwioobiegu. Można stosować go u dzieci, w preparatach do cery wrażliwej, jako naturalną alternatywę dla przeciwsłonecznych filtrów chemicznych. Światłochronne, białe pigmenty drobinek tlenku cynku, odbijają promieniowanie słoneczne, zwiększając skuteczność kosmetyków przeciwsłonecznych. Ponadto ze względu na właściwości gojące i antyseptyczne jest nieodzownym składnikiem maści cynkowej. Jest powszechnie stosowany w pudrach i zasypkach.

Działanie

  • Działa antyseptycznie.
  • Hamuje i łagodzi stany zapalne.
  • Wspomaga walkę z trądzikiem młodzieńczym i opryszczką.
  • Polepsza ochronę przeciwsłoneczną. Blokuje praktycznie całe spektrum promieniowania UVA i UVB. Jest fotostabilny.
  • Zapobiega procesom fotostarzenia.
  • Działa ściągająco i wysuszająco na skórę. Matuje.
  • Bieli, posiada dobre właściwości kryjące (np. w pudrach).

Informacje techniczne

Drobny, miałki, biały proszek, bez zapachu. Nie rozpuszcza się w wodzie i tłuszczach. Tworzy dyspersje. Rozprasza się w tłuszczach. Gęstość rozdrobnionego tlenku cynku różni się w zależności od stopnia zagęszczenia. Orientacyjnie 1 ml waży około 0,5 g.

Mikronizowany tlenek cynku należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w temperaturze pokojowej, w dobrze wentylowanym, suchym miejscu, poza zasięgiem dzieci, aby nikt go nie spożył i przypadkowo nie użył.

Zastosowanie
Jest stosowany przede wszystkim:
  • Jako składnik naturalnych, ekologicznych kosmetyków przeciwsłonecznych, np. balsamów, kremów i mleczek.
  • Jako pigment w pudrach, podkładach do twarzy, pomadkach i kremach pod oczy.
  • W pielęgnacji dzieci, np. w maściach z tlenkiem cynku i zasypkach na odparzenia.
  • Do polerowania powierzchni paznokci.
  • Jako podstawowy składnik maści cynkowej – pasty Lassara, stosowanej przy trądziku, opryszczce i pękających ustach.
  • Jako dodatek do maseczek, kremów, np. zmniejszając świecenie cery tłustej czy przeciwdziałając fotostarzeniu w preparatach do codziennego użytku.

Stosowane stężenia:

Ze względu na możliwość pozostawiania białej warstwy na skórze przy wyższych stężeniach, zalecamy, aby mikronizowany tlenek cynku stanowił do 25 % kosmetyku.

Przy stężeniu do 15 % nie powoduje białej warstwy.

Przyjmuje się, że na każdy 1 % tlenku cynku w kosmetyku przypada około 1 - 1,5 jednostek faktora SPF. Poglądowo: 12.5% mikronizowanego tlenku cynku odpowiada ochronie na poziomie 15 SPF, 20.5% mikronizowanego tlenku cynku odpowiada ochronie na poziomie 30 SPF.

Łatwo rozproszyć go w fazie wodnej lub olejowej. Najlepiej dodawać go do fazy olejowej, przy produkcji emulsji W/O i olejków do opalania, ponieważ nie zmienia wtedy odczynu pH fazy wodnej. Dodany do fazy wodnej w emulsjach O/W powoduje wzrost odczynu pH o około 0,5 na każde użyte 5 % filtra.

Kosmetyki powinny być odpowiednio zagęszczone, aby cząsteczki tlenku cynku nie opadały.

Nie łączyć z magnezem.

Uwagi
Surowiec kosmetyczny.

Nie spożywać. Nie wdychać pyłów.

Warto wykonać próbę uczuleniową.

Opinie o produkcie (2)

15 kwietnia 2018

Po prostu muszę go mieć w swoich letnich formulacjach. To idealna alternatywa dla szkodliwych, chemicznych filtrów, które wnikają do organizmu i sieją spustoszenie brrrr... Z tlenkiem cynku robię kremik z filtrem dla całej rodziny. Rozpuszczam 40 g masła Shea, dodaję 15 ml oleju z malin, wsypuję 10 g tlenku i blenduję aż zacznie twardnieć i tlenek przestanie opadać. Rewelka. Troszkę bieli, ale to normalne przy filtrach mineralnych i znaczy, że działa - odbija promieniowanie.

19 kwietnia 2018

Zrobiłam sobie krem z filtrem. Wszystko dobrze wyszło. Stosuję dopiero kilka dni, ale jak dotąd się sprawdza. Polecam.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl