Witamina E

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 8,90 zł 8.90




ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Tocopherol Acetate

Octan najbardziej aktywnej biologicznie i najczęściej spotykanej w przyrodzie formy witaminy E – α-tokoferolu. Mniej wrażliwa na temperaturę, światło i wilgoć estryfikowana postać witaminy E, ze względu na silne działanie antyutleniające nazywana „witaminą młodości”.

Działanie

  • Działa silnie przeciwutleniająco.
  • Opóźnia procesy starzenia i fotostarzenia.
  • Przeciwdziała powstawaniu rumienia i podrażnień przy ekspozycji na promieniowanie słoneczne.
  • Zabezpiecza lipidy (w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe), witaminy, enzymy i hormony przed peroksydacją. To naturalny konserwant fazy olejowej.
  • Wspomaga utrzymanie odpowiedniego poziomu nawilżenia, chroniąc lipidową barierę skóry.
  • Uelastycznia naskórek.
  • Poprawia ukrwienie i dotlenia komórki skóry.
  • Działa przeciwzapalnie. Przyspiesza gojenie się ran.
  • Zmniejsza tendencje do powstawania przebarwień u osób starszych.
  • Polepsza kondycję włosów.

Informacje techniczne

Surowiec w formie oleistej, bezbarwnej, żółtej lub zielonkawej cieczy, o charakterystycznym zapachu. Rozpuszczalny w tłuszczach, nierozpuszczalny w wodzie. 1 ml witaminy E – octanu tokoferolu waży 0,95 g.

Witaminę E należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, z dala od źródeł ciepła, promieniowania słonecznego i wilgoci, w chłodnym miejscu. Najlepiej przechowywać ją w lodówce.

Zastosowanie

Zastosowanie

Witaminę E można stosować się w pielęgnacji wszystkich typów skóry. Szczególnie polecamy ją dla cery dojrzałej, starzejącej się, potrzebującej odżywienia i regeneracji.

Witamina E w kosmetykach często towarzyszy olejom o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych (np. olej lniany, z wiesiołka), związkom karotenowym (np. beta-karoten) i witaminie A. Poprawia ich stabilność i trwałość.

Jest często łączona z witaminą C. Witamina C stabilizuje fazę wodną a witamina E fazę olejową. Wzmacniają swoje działanie.

Jest chętnie stosowana:

  • W kosmetykach przeciwstarzeniowych.
  • Jako składnik odżywczych kremów.
  • Do przedłużania trwałości fazy olejowej kosmetyków, olejków i masełek.
  • W preparatach z witaminami A, C i z beta-karotenem.
  • W kosmetykach do opalania.
  • W kosmetykach do kąpieli.
  • Jako składnik odżywek, olejków i masek do włosów.
  • Do wzbogacania gotowych kosmetyków, np. kremów, balsamów, odżywek.

Witaminę E najlepiej dodawać w fazie dodatków – do gotowego kosmetyku, w temperaturze poniżej 40oC lub do fazy olejowej przy produkcji kosmetyków na zimno.

W kosmetykach octan α-tokoferolu stosuje się w stężeniu od 0,5 % do 5 %. Dodaje się go do kosmetyków z fazą olejową, np. serum, kremów, balsamów, olejków, odżywek. Aby osiągnąć antyoksydacyjne działanie najlepiej stosować go w 5 % stężeniu.

Uwagi

Surowiec kosmetyczny. Do użytku zewnętrznego.

Receptury

Opinie o produkcie (3)

18 stycznia 2018

Bardzo dobry, naturalny konserwant o pielęgnującym działaniu.

29 maja 2018

Idealny dodatek do każdego masełka, olejku czy kremu. Wygładza i nawilża skórę. Przeciwdziała starzeniu. Wspomaga witaminę C. Bardzo polecam.

31 sierpnia 2018

Bardzo dobry dodatek do kremów na noc! Regeneruje, a moja mama twierdzi że faktycznie ma właściwości przeciw starzeniowe ;)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl