Beta-karoten

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 4,50 zł 4.50












ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Helianthus Annuus Seed Oil, Beta-karoten

Olejowy ekstrakt beta-karotenu w zimnotłoczonym oleju słonecznikowym. Jest bogaty w NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, wspomagające poprawne funkcjonowanie skóry. Zawiera około 60 % kwasu linolowego (omega-6), 30 % kwasu oleinowego (omega-9) i 6 % kwasu palmitynowego. Olej słonecznikowy jest bogaty w witaminę E, karoteny, woski, fosfolipidy, lecytynę, potas, magnez, cynk, żelazo. Dobrze się wchłania, nie pozostawiając w odczuciu tłustej warstwy. Ma niski potencjał komedogenny, nie powoduje powstawania zaskórników. Beta-karoten to silny antyoksydant. Stanowi 5 % mieszaniny. To aktywny karotenoid – roślinny, żółty, pomarańczowy lub czerwony barwnik, prowitamina A. To bezpieczna odmiana karotenu, która jest pożytkowana przez organizm jedynie w potrzebnej ilości. Nie prowadzi więc do przedawkowania witaminy A.

Działanie

  • Intensywnie wymiata wolne rodniki i przeciwdziała starzeniu.
  • Pobudza produkcję i regenerację włókien kolagenowych. Zmniejsza zmarszczki.
  • Nawilża, zmiękcza, odżywia i wygładza skórę.
  • Przyspiesza opalanie, przedłuża opaleniznę, działa fotoochronnie, zmniejszając ryzyko poparzeń, plam i przebarwień posłonecznych.
  • Nadaje skórze ciepły odcień opalenizny.
  • Przyspiesza regenerację naskórka i gojenie drobnych ran.
  • Wspomaga warstwę ochronną skóry.
  • Łagodzi podrażnienia po naświetlaniach przy chorobach nowotworowych.
  • Działa przeciwzapalnie.
  • Chroni przed drobnoustrojami.
  • Przyspiesza wchłanianie podskórnych wylewów i siniaków.
  • Normalizuje pracę gruczołów łojowych i rogowacenie naskórka.
  • Wspomaga leczenie trądziku.
  • Wspomaga walkę z łojotokiem skóry głowy i łysieniem plackowatym.

Informacje techniczne

Oleista, przejrzysta, pomarańczowa lub czerwona ciecz, o charakterystycznym zapachu. Rozpuszcza się w tłuszczach, nie rozpuszcza w wodzie. 1 ml oferowanego beta-karotenu waży około 0,92 g.

Beta-karoten należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w chłodnym miejscu, z dala od nasłonecznienia i źródeł ciepła. Najlepiej przechowywać go w lodówce, w temperaturze między 5 oC a 10oC.

Zastosowanie

Beta-karoten może być stosowany do wszystkich typów skóry. Jest szczególnie polecany dla cery dojrzałej, poszarzałej, zniszczonej, podrażnionej, suchej, ale również tłustej, trądzikowej i do suchych, łamliwych, wypadających włosów.

Posiada bardzo intensywną barwę. Może farbować ubrania, włosy i skórę. Dlatego jego stężenie w kosmetykach powinno stanowić do 2 %.

Warto łączyć go z witaminami C i E, ponieważ wzmacniają swoje działanie.

Jest stosowany przede wszystkim:

  • W codziennej pielęgnacji jako niewielki dodatek do innych olejów.
  • Jako składnik kosmetyków – np. maseczek, serum witaminowych, kremów, regenerujących balsamów, mleczek, odżywek do włosów.
  • Jako dodatek do gotowych emulsji, np. kremów, balsamów, odżywek do włosów.
  • Jako dodatek do kosmetyków do opalania i po opalaniu, w balsamach brązujących.
  • Do barwienia kosmetyków, mydeł, soli i kuli do kąpieli.

Beta-karoten jest wrażliwy na podgrzewanie. Przy produkcji kosmetyków polecamy dodawać go:

  • W fazie dodatków – do gotowego kosmetyku, w temperaturze poniżej 40oC.
  • Do fazy olejowej, przy produkcji kosmetyków na zimno.
Uwagi

Surowiec kosmetyczny - nie spożywać.

Opinie o produkcie (4)

20 marca 2018

Nadaje skórze ładny, promienny wygląd. Wysyarczy dodać odrobinę do balsamu.

25 kwietnia 2018

Produkt bardzo wydajny, o intensywnej barwie. Stosowany w zalecanym rozcieńczeniu (ja dodaję do kremu na dzień) nadaje skórze ładny, promienny kolor. Skóra wygląda ładnie i zdrowo. Starczy mi na długo. Polecam.

24 lipca 2018

Świetny produkt do letnich formulacji. Sprawia, że skóra i kosmetyki mają piękną, barwę. Wszelkie ranki, podrażnienia i wypryski szybciej się goją.

31 sierpnia 2018

Bardzo intensywna barwa trzeba uważać aby nie przesadzić, wykorzystuję do kremu stosowanego w sezonie letnim z kwasem hialuronowym tworzą zgrany duet ;) poprawa kolorytu i nawilżenie

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl