Wyciąg z aloesu zatężony 10-krotnie bez konserwantów

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 4,20 zł 4.20




ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Aloe Vera

Aloes to tropikalna, odporna na suszę roślina. Jego cenne właściwości są znane już od około 5000 lat. Nie dziwi więc, że jest wspominany w wielu legendach. Rzekomo, rósł w biblijnym raju a upiększające kąpiele z aloesem stosowały Kleopatra i Nefretete. Zawiera bogactwo składników mineralnych, m.in. potas, magnez, wapń, fosfor, cynk, żelazo, siarkę, witaminy A, C, z grupy B a także liczne łatwo przenikające przez naskórek składniki aktywne, m.in. enzymy, aminokwasy, powlekające polisacharydy, związki fenolowe i sole mineralne. Oferowany wyciąg z aloesu otrzymano w wyniku zatężenia (usunięcia części wody) soku z liści aloesu. Jest zatężony 10-krotnie. 1 g wyciągu otrzymano z 10 g soku. Aloes może być stosowany w przypadku wszystkich typów skóry, także przy cerze naczynkowej, o ile skóra nie wykazuje na niego reakcji nadwrażliwości. Sprawdza się także w preparatach do pielęgnacji ciała i włosów. Łagodzi podrażnienia, np. po goleniu, wspomaga walkę z cellulitem i łupieżem.

Działanie w kosmetykach

  • Reguluje równowagę kwasowo-zasadową skóry.
  • Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo.
  • Łagodzi i koi delikatne, powierzchowne podrażnienia, ranki, poparzenia i ugryzienia owadów.
  • Przyspiesza gojenie się wyprysków.
  • Redukuje swędzenie i zaczerwienienie.
  • Wspomaga ukrwienie skóry, uszczelnia i uelastycznia naczynia krwionośne.
  • Działa ściągająco.
  • Delikatnie zmniejsza przebarwienia, ujednolica koloryt skóry.
  • Regeneruje, odżywia, mineralizuje i nawilża skórę, zmniejszając jej łuszczenie.
  • Dzięki zawartości enzymów delikatnie usuwa martwe komórki naskórka.
  • Polepsza wchłanianie witamin – głównie A, E i F.
  • Ogranicza negatywne skutki ekspozycji na słońce.
  • Pobudza syntezę kolagenu.
  • Ujędrnia, wygładza skórę.
  • Działa przeciwzmarszczkowo i przeciwstarzeniowo.
  • Wspomaga walkę z cellulitem.
  • Przeciwdziała przetłuszczaniu się włosów.
  • Działa przeciwłupieżowo.
  • Wzmacnia cebulki włosowe, zmniejsza wypadanie włosów.
  • Delikatnie nawilża włosy.

Informacje techniczne

Płyn o kolorze od jasnożółtego do zielonobrązowego, o charakterystycznym zapachu. Bez rozcieńczenia lepki na skórze. 1 ml wyciągu z aloesu waży około 1 g. Rozpuszczalny w wodzie, nierozpuszczalny w olejach.

Odczyn pH wyciągu wynosi od 3,5 do 4,5.

Nie zawiera konserwantów.

Wyciąg z aloesu zatężony 10-krotnie bez konserwantów należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w chłodnym miejscu, z dala od wilgoci i promieniowania słonecznego, najlepiej w lodówce.

Zastosowanie

Aloes może być stosowany w przypadku każdego rodzaju cery. Szczególnie polecany jest w przypadku cery suchej, dojrzałej, podrażnionej, ale również trądzikowej. W dermatologii chętnie stosowany jest w przypadku trądziku, łojotoku, łuszczycy i egzemy. W kosmetykach do ciała (kremy, balsamy) ujędrnia i wspomaga walkę z cellulitem. Chętnie jest używany w tonikach, płynach przed i po goleniu, ponieważ działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia po goleniu i zmniejsza występowanie zapalenia mieszków włosowych. W pielęgnacji włosów jest stosowany jako składnik wcierek, mgiełek, odżywek, masek i szamponów.

Wyciąg z aloesu zatężony 10-krotnie można stosować jako składnik fazy wodnej kosmetyków w ilości do 10 %. Najlepiej dodawać go w fazie dodatków, do schłodzonego kosmetyku, w temperaturze poniżej 40oC. Można dodawać go do fazy wodnej kosmetyku, jeśli kosmetyk nie będzie podgrzewany.

Dzięki temu, że wyciąg z aloesu jest w formie płynnej, bardzo łatwo wzbogacić nim gotowe kosmetyki, np. kremy, balsamy, szampony i odżywki do włosów. Można mieszać go z kosmetykami bezpośrednio przed nałożeniem, w zagłębieniu dłoni w proporcji 1:9 (1 część wyciągu i 9 części kosmetyku). Jeśli chcemy wzbogacić krem bezpośrednio w opakowaniu, polecamy dodawać do niego maksymalnie 5 % dodatkowych składników fazy wodnej, aby zminimalizować ryzyko rozwarstwienia się kremu (ciężko przewidzieć jak dużo dodatkowych substancji jest w stanie przyjąć kupiony krem bez spowodowania rozwarstwienia).

100 % sok z aloesu można otrzymać przez zmieszanie 1 g wyciągu z aloesu zatężonego 10-krotnie i 9 g wody destylowanej lub demineralizowanej. Opcjonalnie można dodać konserwant.

Tak sporządzony sok z aloesu polecamy stosować jako składnik fazy wodnej kosmetyków w stężeniu od 5 % do 95 % – np. w tonikach, płynach po goleniu, kremach, balsamach, mgiełkach do włosów.

W formie okładów sok z aloesu może być stosowany miejscowo na wypryski, powierzchowne ranki i ugryzienia owadów.

Sok z aloesu może służyć do nadawania maseczkom z sypkimi składnikami odpowiedniej konsystencji.

Ze względu na dość niski odczyn pH surowca, polecamy mieszanie go z innymi, łagodnymi hydrolatami lub rozcieńczanie wodą destylowaną. W takiej formie może być stosowany bezpośrednio na skórę.

Bezpośrednio przed użyciem kremu można łączyć go w zagłębieniu dłoni z odrobiną soku z aloesu. Dzięki temu krem łatwiej się rozprowadza i jest mniej tłusty. Dodatkowo zyskuje dzięki zawartości aloesu.

W oddzielnym opakowaniu bezpośrednio przed myciem włosów można połączyć sok z aloesu z porcją szamponu w proporcji 1:1. Taki rozrobiony szampon działa łagodniej, mniej wysusza włosy a nawet je nawilża dzięki zawartości aloesu.

Sok z aloesu po zmieszaniu z wodą w proporcji 1:1 można stosować jako wygładzającą, nabłyszczającą, nawilżającą płukankę do włosów.

Aby otrzymać żel aloesowy wystarczy zmieszać wyciąg z aloesu  z 1 % - 2 % dodatkiem gumy ksantanowej. (np. 10 g wyciągu z aloesu zatężonego 10-krotnie + 1 g gumy ksantanowej + 98 g wody + ewentualny konserwant).

Uwagi

Surowiec kosmetyczny - nie spożywać.

Produkty pochodzenia roślinnego są potencjalnie alergizujące. Mogą powodować zaczerwienienie i pieczenie skóry. Szczególnie w przypadku cery wrażliwej, skłonnej do alergii i naczynkowej polecamy wykonać próbę uczuleniową.

Receptury

Opinie o produkcie (3)

13 lutego 2018

Do tej pory używałam ekstraktu z aloesu. Bardziej podoba mi się forma wyciągu, ponieważ łatwiej wprowadzić go do kosmetyków. Fajnie nawilża, przyspiesza gojenie wyprysków.

17 marca 2018

Dodaję do toniku. Krostki szybciej się goją.

23 maja 2018

Super produkt. Bardzo łatwo go użyć. Idealnie się rozpuszcza. Dobrze nawilża skórę, zapobiega jej łuszczeniu. Dodatkowo pojawia się mniej krostek.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl