GSC

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 4,90 zł 4.90








ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Glyceryl Stearate Citrate

GSC to nieoksyetylenowana substancja pochodzenia roślinnego, pełniąca funkcję hydrofilowego emulgatora O/W przy tworzeniu kremów, balsamów, lotionów i mleczek. Pozwala na otrzymanie lekkich, dobrze wchłaniających się kremów.

Właściwości

  • Pozwala na stworzenie emulsji, połączenie fazy wodnej z olejową.
  • Jest dobrze tolerowany, niedrażniący, nieuczulający, pochodzenia roślinnego, bez PEG i niebezpiecznych składników.
  • Łatwy w stosowaniu, dzięki postaci peletek.
  • Jest używany w produkcji na gorąco, ale także w przypadku wrażliwej na podgrzewanie fazy olejowej.
  • Tworzy dobrze stabilne emulsje w formulacjach z filtrami UV, składnikami nawilżającymi i wszystkimi typami olejów kosmetycznych, w tym olejami roślinnymi.
  • Niski, ekonomiczny poziom dozowania – od 1,5 % do 2 %.
  • Tworzone emulsje są stabilne przy pH od 5,5 do 8,0, w szerokim zakresie temperatur, nawet od – 25 oC do + 45 oC.
  • Posiada HLB około 12.
  • W 100 % składa się z przetworzonych substancji roślinnych. Spełnia standardy COSMOS, co potwierdza międzynarodowa organizacja IONC.

Informacje techniczne

Granulki lub proszek w kolorze kości słoniowej, o bardzo delikatnym zapachu.

Rozpuszczalne w wodzie.

Temperatura topnienia około 58 oC.

1 ml GSC waży około 0,6 g.

Odczyn pH 5 % roztworu wodnego to od 4,5 do 6,8.

GSC należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu.

Zastosowanie
GSC jest polecany do produkcji emulsji o przeznaczeniu:
  • Do pielęgnacji twarzy i ciała.
  • Do opalania i po opalaniu.
  • Dla niemowląt i dzieci (np. w płynach do nasączania chusteczek nawilżanych i kremach).

Stosowane stężenia GSC:

  • W kosmetykach stosuje się stężenie od 1,5 % do 2 %.

Kremy na bazie GSC są odpowiednio stabilne i posiadają dobre własności aplikacyjne przy 20 % - 35 % zawartości fazy tłuszczowej a lotiony przy 10 % - 25 % zawartości fazy tłuszczowej.

Aby nadać kosmetykom odpowiednią stabilność najlepiej przewidzieć dodatek substancji zagęszczających, np. alkoholu cetylowego w ilości od 2 % do 7 %.

GSC jest używany jako emulgator głównie do tworzenia emulsji O/W: kremów, balsamów, mleczek i lotionów w procesie na ciepło.

Jest dodawany do fazy olejowej kosmetyków przy produkcji kosmetyków na ciepło. Należy osobno podgrzać fazę olejową i fazę wodną (do temperatury około 80 oC). Gorącą fazę olejową należy wlać do gorącej, mieszanej fazy wodnej. W celu uzyskania jednorodnej emulsji, mieszaninę należy dokładne mieszać aż do ostygnięcia. Razem ze spadkiem temperatury będzie nabierać odpowiedniej konsystencji. Składniki wrażliwe na podgrzewanie należy dodawać w fazie dodatków, do gotowej emulsji w temperaturze poniżej 40 oC.

Może być użyty w produkcji kosmetyków z fazą olejową wrażliwą na ciepło. W takim przypadku należy podgrzać fazę wodną ze składnikami niewrażliwymi na podgrzewanie do około 80 oC, dodać do niej emulgator GSC. Schłodzić, ciągle mieszając. Gdy mieszanina osiągnie temperaturę pokojową dodaje się do niej jednolitą, niepodgrzewaną fazę olejową i intensywnie miesza mieszadełkiem aż do uzyskania jednolitego mleczka. Na koniec dodaje się zagęszczającą gumę ksantanową i inne dodatki wrażliwe na podgrzewanie.

GSC dość długo się rozpuszcza a kosmetyki na jego bazie stopniowo uzyskują odpowiednią konsystencję (na ogół na drugi dzień).

Uwagi
Surowiec kosmetyczny. Do użytku zewnętrznego.

Unikać tworzenia pyłów.

Opinie o produkcie (1)

17 marca 2018

Faktycznie krem na drugi dzień nabrał odpowiedniej konsystencji, a już się bałam. :D

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl