Sorbitol 70 %

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 3,60 zł 3.60




ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Sorbitol, Aqua

Wodny, 70 % roztwór sorbitolu – syrop sorbitolowy. Sorbitol to organiczny, higroskopijny związek chemiczny, otrzymywany poprzez redukcję glukozy. Wykazuje podobieństwo do gliceryny. W naturze można znaleźć go w wielu owocach, szczególnie suszonych, m.in. w gruszkach, morelach i jarzębinie. Jest używany głównie w przemyśle spożywczym jako substancja słodząca, w kosmetologii jako substancja utrzymująca wilgoć i stabilizująca emulsje. Często spotyka się go w pastach do zębów.

Działanie

  • Wnika do głębszych partii warstwy rogowej skóry, gdzie wiąże wodę, podnosząc i wspomagając utrzymanie odpowiedniego poziomu nawilżenia.
  • Wygładza, zmiękcza i uelastycznia naskórek.
  • Nawilża i odżywia włosy.
  • Stabilizuje emulsje i żele, delikatnie zagęszcza, nadaje im poślizg i gładkość.
  • Pozwala na otrzymanie klarownych żeli.
  • Przeciwdziała wysychaniu kosmetyków i obniża ich temperaturę krzepnięcia.
  • Poprawia smak pomadek, błyszczyków i balsamów do ust.
  • Naturalnie wspomaga układ konserwujący kosmetyków.

Informacje techniczne

Bezbarwna, bezwonna ciecz, całkowicie rozpuszczalna w wodzie, nierozpuszczalna w olejach.

1 ml sorbitolu 70 % waży około 1,3 g.

pH syropu sorbitolowego wynosi od 5 do 7.

Sorbitol 70 % należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w suchym miejscu.

Zastosowanie
Sorbitol jest stosowany w kosmetykach do wszystkich typów skóry. Jest polecany szczególnie dla skóry przesuszonej, spierzchniętej, którą skutecznie nawilża. Może być stosowany w preparatach przeznaczonych dla dzieci.

Jest stosowany przede wszystkim:

  • Jako składnik kosmetyków, np. toników po goleniu, maseczek, serum, kremów, balsamów.
  • W preparatach do spierzchniętej, pękającej skóry, np. w kremach do rąk, pozostawiających odczucie gładkości.
  • Jako składnik pomadek, balsamów i błyszczyków do ust.
  • W kosmetykach dla dzieci.
  • W szamponach, odżywkach i maskach do włosów, np. do przesuszonych końcówek.
  • Do wzbogacania gotowych kosmetyków.

Stosowane stężenia sorbitolu 70 %:

  • Zalecamy stężenie w kosmetykach od 1 % do 10 %.
  • Zawartość sorbitolu w kosmetykach w ilości powyżej 5 % może powodować odczucie lepkości.
  • W tonikach i peelingach najlepiej stosować w stężeniu od 2 % do 5 %.
Uwagi
Surowiec kosmetyczny, do użytku zewnętrznego.

Nie spożywać.

Opinie o produkcie (1)

29 maja 2018

Silnie nawilża. Jest słodki, dzięki czemu idealnie sprawdza się jako składnik pomadek i płynów miceralnych. Ich stosowanie jest przyjemne.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl