Olej z kiełków pszenicy naturalny

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 4,50 zł 4.50
















ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Triticum Aestivum Germ Oil

Oferowany olej otrzymano przez tłoczenie na zimno z kiełków (zarodków) pszenicy. To produkt naturalny, nierafinowany, nietoksyczny, o zbożowym aromacie. Jest bogaty w NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, wspomagające poprawne funkcjonowanie skóry. Zawiera blisko 60 % kwasu linolowego (omega-6), 17 % kwasu palmitynowego, 10 % kwasu oleinowego (omega-9) i 9 % kwasu α-linolenowego ALA (omega-3). W jego składzie można znaleźć cenne fosfolipidy, roślinną lecytynę, fitohormony o działaniu estrogennym, enzymy, witaminy: z grupy B, C, D, E, prowitaminę A i składniki mineralne. To odżywczy, antyoksydacyjny, tłusty olej, wygładzający skórę, stosowany w profilaktyce chorób skórnych. Odpowiednio przechowywany nie jełczeje, ponieważ zawiera największa ilość witaminy E wśród olejów roślinnych.

Działanie

  • Doskonale odżywia, nawilża i natłuszcza skórę.
  • Wspomaga utrzymanie odpowiedniego poziomu nawilżenia.
  • Wymiata wolne rodniki. Opóźnia procesy starzenia i fotostarzenia.
  • Ujędrnia i wygładza skórę.
  • Zmniejsza zmarszczki.
  • Przyspiesza regenerację naskórka.
  • Działa przeciwzapalnie.
  • Łagodzi zaczerwienienie i rumień.
  • Nadaje skórze zdrowy koloryt.
  • Stymuluje mikrokrążenie skórne.
  • Zmniejsza obrzęki.
  • Przeciwdziała rozstępom.
  • Wzmacnia cebulki włosów, zmniejsza ich łamliwość, suchość i wypadanie.
  • Wspomaga utrzymanie barwnika we włosach.
  • Odżywia paznokcie.

Informacje techniczne

Oferowany olej jest cieczą w kolorze od żółtego do brązowego, o charakterystycznym, zbożowym zapachu. To produkt naturalny, dlatego różne partie mogą się od siebie różnić. Rozpuszcza się w tłuszczach, nie rozpuszcza w wodzie. 1 ml oleju waży około 0,93 g.

Naturalny olej z kiełków pszenicy należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w chłodnym miejscu, z dala od nasłonecznienia i źródeł ciepła. Najlepiej przechowywać go w lodówce, w temperaturze powyżej 0oC.

Surowiec naturalny, nierafinowany.

Zastosowanie

Naturalny olej z kiełków pszenicy jest polecany szczególnie dla cery przesuszonej, dojrzałej, zniszczonej, poszarzałej, podrażnionej, naczynkowej, normalnej, mieszanej, do suchych, łamliwych włosów i paznokci.

Jest dość tłustym olejem, dlatego polecamy mieszać go z innymi, lżejszymi olejami, np. olejem jojoba albo ze słonecznika.

Jest stosowany przede wszystkim:

  • W codziennej pielęgnacji bezpośrednio na skórę lub w połączeniu z innymi olejami.
  • W maseczkach, np. w połączeniu ze świeżym mlekiem.
  • Jako składnik kosmetyków – np. kremów przeciwstarzeniowych, odżywczych balsamów, mleczek, odżywek do włosów i paznokci. Polecamy, aby stanowił do 10 % kosmetyku.
  • Jako dodatek do gotowych emulsji, np. kremów, balsamów, odżywek do włosów.
  • W olejkach i masełkachprzeciw rozstępom, np. w połączeniu z olejem jojoba lub ze słodkich migdałów.
  • Jako dodatek do kosmetyków doopalania i po opalaniu.
  • W olejkach, mleczkach do demakijażu i w OCM (Oil Cleansing Method – oczyszczanie skóry olejami naturalnymi) – jako dodatek, głównie w przypadku cery przesuszonej i dojrzałej.
  • Do olejowania i zabezpieczania włosów, np. w połączeniu z innymi olejami.
  • W produkcji mydeł, w stężeniu do 10 %.

Naturalny olej z kiełków pszenicy jest wrażliwy na podgrzewanie. Przy produkcji kosmetyków polecamy dodawać go:

  • W fazie dodatków –  do gotowego kosmetyku, w temperaturze poniżej 40ºC.
  • Do fazy olejowej, przy produkcji kosmetyków na zimno.
Uwagi

Surowiec kosmetyczny - do użytku zewnętrznego.

Receptury

Opinie o produkcie (5)

26 stycznia 2018

Bardzo dobry olej do suchej skóry. Widocznie nawilża skórę. Stosuję go głównie do twarzy. Do ciała stosuję olej awokado.

17 marca 2018

Ma intensywny kolor, dlatego warto go z czymś łączyć. Ale to dobrze - widać, że jest nierafinowany i ma bogaty skład. Ja łączę z olejem jojoba i jestem bardzo zadowolona z tej mieszanki. Skóra stała się bardziej sprężysta i mięciutka.

23 maja 2018

Wyraźnie uelastycznia skórę. Jest bardziej gładka, nawilżona, miękka i sprężysta.

1 sierpnia 2019

Niezbędny składnik moich kremów.

2 sierpnia 2019

Świetny do kremów. Nawilża i pielęgnuje. Dodaję go także do serum do twarzy, rewelacja.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl