Olej słonecznikowy naturalny

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 3,40 zł 3.40
















ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Helianthus Annuus Seed Oil

Oferowany olej otrzymano przez tłoczenie na zimno pestek słonecznika. To produkt naturalny, nierafinowany, nietoksyczny. Jest bogaty w NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, wspomagające poprawne funkcjonowanie skóry. Zawiera około 70 % kwasu linolowego (omega-6), 16 % kwasu oleinowego (omega-9) i 6 % kwasu palmitynowego. Jest bogaty w  witaminę E, karoteny, woski, fosfolipidy, lecytynę, potas, magnez, cynk, żelazo. Dobrze się wchłania, nie pozostawiając w odczuciu tłustej warstwy. Ma niski potencjał komedogenny, nie powoduje powstawania zaskórników.

Działanie

  • Wymiata wolne rodniki. Opóźnia procesy starzenia.
  • Nawilża, zmiękcza, odżywia i wygładza skórę.
  • Przyspiesza regenerację naskórka i gojenie drobnych ran.
  • Wspomaga warstwę ochronną skóry.
  • Działa przeciwzapalnie.
  • Przyspiesza wchłanianie podskórnych wylewów i siniaków.
  • Normalizuje pracę gruczołów łojowych.
  • Chroni i wzmacnia włosy.

Informacje techniczne

Oferowany olej jest żółtawą, przezroczystą cieczą, o charakterystycznym, słonecznikowym zapachu. To produkt naturalny, dlatego różne partie mogą się od siebie różnić. Rozpuszcza się w tłuszczach, nie rozpuszcza w wodzie. 1 ml oleju waży około 0,92 g.

Naturalny olej słonecznikowy należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w chłodnym miejscu, z dala od nasłonecznienia i źródeł ciepła. Najlepiej przechowywać go w lodówce, w temperaturze między 4ºC a 10ºC.

Surowiec naturalny, nierafinowany, polski.

Zastosowanie

Naturalny olej ze słonecznika może być stosowany do wszystkich typów skóry. Jest szczególnie polecany dla cery tłustej, mieszanej, zanieczyszczonej, z tendencją do zaskórników.

Jest stosowany przede wszystkim:

  • W codziennej pielęgnacji bezpośrednio na skórę lub w połączeniu z innymi olejami.
  • Jako składnik kosmetyków – np. maseczek, kremów, odżywczych balsamów, mleczek, odżywek do włosów i paznokci.
  • Jako dodatek do gotowych emulsji, np. kremów, balsamów, odżywek do włosów.
  • W olejkach i masełkachprzeciw rozstępom, np. w połączeniu z olejem jojoba lub ze słodkich migdałów.
  • W olejkach do masażu, np. w połączeniu z odpowiednimi olejkami eterycznymi.
  • Jako emolient dodawany do kąpieli.
  • Jako dodatek do kosmetyków doopalania i po opalaniu.
  • W olejkach, mleczkach do demakijażu i w OCM (Oil Cleansing Method – oczyszczanie skóry olejami naturalnymi) – głównie w przypadku cery tłustej, trądzikowej, zanieczyszczonej, z zaskórnikami.
  • Do olejowania i zabezpieczania włosów – niskoporowatych, średnioporowatych i wysokoporowatych.
  • W produkcji mydeł.

Naturalny olej ze słonecznika jest wrażliwy na podgrzewanie. Przy produkcji kosmetyków polecamy dodawać go:

  • W fazie dodatków –  do gotowego kosmetyku, w temperaturze poniżej 40ºC.
  • Do fazy olejowej, przy produkcji kosmetyków na zimno.
Uwagi

Surowiec kosmetyczny - do użytku zewnętrznego.

Receptury

Opinie o produkcie (3)

18 stycznia 2018

Stosuję go w OCM przy cerze tłustej, trądzikowej i jestem zadowolona. Stan cery się poprawił.

20 marca 2018

Nawilża, dobrze się wchłania. Przyjemnie pachnie. Dobry, tani, sprawdzony olej. Budżet domowy nie ucierpi przy produkcji emolientu do kąpieli.

16 maja 2018

Naturalny produkt o delikatnym słonecznikowym zapachu w przystępnej cenie. Idealnie się wchłania. Nie zostawia tłustej warstwy. Dobrze nawilża i uelastycznia naskórek.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl