Zapisz się i nie przeocz promocji i nowości
Dołącz do nas i bądź na bieżąco
Olejek myjący cera wrażliwa i alergiczna
Olejek myjący z dodatkiem pielęgnującej witaminy E, zapobiegającej jełczeniu olejów i emulgatora SLP, który pozwala na łatwiejsze usunięcie olejku ze skóry. Olej z czarnuszki hamuje wytwarzanie histaminy, produkowanej podczas reakcji alergicznych – działa przeciwalergicznie, łagodząc reakcje uczuleniowe. Podnosi odporność skóry na negatywne oddziaływanie czynników zewnętrznych. Łagodzi podrażnienia, zaczerwienienia, stany zapalne i ból. Wspomaga leczenie łuszczycy, egzemy, AZS, trądziku, grzybicy, wysypek i delikatnych poparzeń słonecznych. Olej ze słodkich migdałów jest dobrze tolerowany, nietoksyczny, nie powoduje podrażnień i alergii. Ujędrnia, odżywia i łagodzi.
Olejek jest dedykowany do cery wrażliwej i alergicznej, jednak może sprawdzić się także przy innych typach skóry, np. cerze normalnej.
Receptura podstawowa:
14,5 % Olej z czarnuszki - czarnego kminku surowy
73,5 % Olej ze słodkich migdałów rafinowany lub organiczny
10 % SLP
2 % Witamina E
Receptura dla 100 ml:
14 g - 15 ml Olej z czarnuszki - czarnego kminku surowy
70 g - 76 ml Olej ze słodkich migdałów rafinowany lub organiczny
9,5 g - 9 ml SLP
2 g - 2 ml Witamina E
Wykonanie
- W butelce (np. butelce szklanej Amber 100 ml) połączyć odpowiednie ilości składników.
- Wstrząsnąć.
Uwagi
Olejkiem najlepiej wstrząsnąć przed użyciem.
Olejek myjący można nałożyć na płatek kosmetyczny, zwilżyć odrobiną wybranego hydrolatu (np. hydrolatu z róży stulistnej bez konserwantów). Na płatku kosmetycznym powstanie wtedy biaława emulsja myjąca, którą należy przetrzeć skórę w celu oczyszczenia. Na koniec olejek można zmyć wodą lub hydrolatem. Olejek zmywa nawet wodoodporny makijaż.
Olejek można również nakładać bezpośrednio na skórę, delikatnie masować nim skórę, by na koniec spłukać go wodą lub hydrolatem.
Olejek jest świeży przez dłuższy czas, ponieważ nie zawiera fazy wodnej. Jeśli jest wykonany i użytkowany z dbałością o zachowanie czystości mikrobiologicznej, jego zdatność do użytku jest zdeterminowana przez terminy ważności poszczególnych składników.