do kasy suma: 0,00 zł

    Maść z wiesiołkiem i czarnuszką

    Maść bazuje na oleju kokosowym, oleju awokado i wosku pszczelim, które wspomagają warstwę lipidową naskórka, chroniąc go przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych. Pomagają utrzymać odpowiedni poziom nawilżenia skóry. Olej awokado jest wyjątkowo odżywczy, bogaty w witaminy. Olej kokosowy łagodzi podrażnienia i swędzenie. Wosk pszczeli nadaje maści odpowiednią konsystencję i przyspiesza regenerację skóry. Maść jest wzbogacona także w oleje z wiesiołka i czarnuszki, które słyną ze swoich właściwości przeciwalergicznych i przeciwzapalnych, wspomagają leczenie egzem, AZS, łuszczycy i trądziku. Olej z czarnuszki hamuje wytwarzanie histaminy, produkowanej podczas reakcji alergicznych – działa przeciwalergicznie, łagodząc reakcje uczuleniowe. Dodatek witaminy E pielęgnuje a dodatkowo zapobiega jełczeniu olejów.

    Maść z wiesiołkiem i czarnuszką polecamy szczególnie do cery nadwrażliwej, skłonnej do podrażnień i alergii.

    Receptura podstawowa:

    FAZA A – OLEJOWA 75,5 %

    55,5 % Olej kokosowy Virgin White organiczny

    10 % Olej awokado organiczny

    10 % Wosk pszczeli żółty naturalny

    FAZA C – DODATKÓW 24,5 %

    10 % Olej z wiesiołka organiczny

    10 % Olej z czarnuszki – czarnego kminku surowy

    4,5 % Witamina E

     

    Receptura dla 90 g:

    FAZA A – OLEJOWA 75,5 %

    50 g (około 55,5 ml) Olej kokosowy Virgin White organiczny

    9 g (około 10 ml) Olej awokado organiczny

    9 g (około 17 ml) Wosk pszczeli żółty naturalny

    FAZA C – DODATKÓW 24,5 %

    9 g (około 10 ml) Olej z wiesiołka organiczny

    9 g (około 10 ml) Olej z czarnuszki – czarnego kminku surowy

    4 g (około 4,2 ml) Witamina E

    (Jeśli zakupi się odpowiednie pojemności opakowań, wystarczy odmierzyć tylko wosk pszczeli i witaminę E)

     

    Wykonanie

    Wykonanie na ciepło.

    1. Do naczynia, np. zlewki odmierzyć składniki fazy A – olejowej.
    2. Do drugiego naczynia, np. zlewki odmierzyć składniki fazy C – dodatków i je wymieszać.
    3. Do garnka wlać niewielką ilość wody i powoli podgrzewać go na kuchence. Należy tak dobrać ilość wody, aby zlewka z fazą A – olejową się nie przewracała i nie wlewała się do niej woda (zazwyczaj około 2 cm - 3 cm).
    4. Zlewkę z fazą A – olejową umieścić w kąpieli wodnej, w garnku i podgrzewać aż do rozpuszczenia wszystkich składników.
    5. Wyjąć zlewkę z garnka. Należy uważać, aby się nie poparzyć.
    6. Wymieszać jej zawartość. Mieszać co jakiś czas.
    7. Gdy mieszanina nieco ostygnie, osiągnie temperaturę poniżej 40 oC i zacznie trochę gęstnieć, wlać do niej fazę C - dodatków.
    8. Całość dokładnie wymieszać.
    9. Ciepłą, delikatnie płynną maść można przelać do opakowań lub zaczekać chwilę aż się mocniej schłodzi i stężeje, aby przenieść ją przy pomocy łyżki.

     

    Uwagi

    Maść pozostaje świeża przez dłuższy czas – jeśli jest wykonana i użytkowana z dbałością o zachowanie czystości mikrobiologicznej, termin ważności jest zdeterminowany przez daty ważności poszczególnych składników.

    do góry