Maść z wiesiołkiem i czarnuszką

Maść bazuje na oleju kokosowym, oleju awokado i wosku pszczelim, które wspomagają warstwę lipidową naskórka, chroniąc go przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych. Pomagają utrzymać odpowiedni poziom nawilżenia skóry. Olej awokado jest wyjątkowo odżywczy, bogaty w witaminy. Olej kokosowy łagodzi podrażnienia i swędzenie. Wosk pszczeli nadaje maści odpowiednią konsystencję i przyspiesza regenerację skóry. Maść jest wzbogacona także w oleje z wiesiołka i czarnuszki, które słyną ze swoich właściwości przeciwalergicznych i przeciwzapalnych, wspomagają leczenie egzem, AZS, łuszczycy i trądziku. Olej z czarnuszki hamuje wytwarzanie histaminy, produkowanej podczas reakcji alergicznych – działa przeciwalergicznie, łagodząc reakcje uczuleniowe. Dodatek witaminy E pielęgnuje a dodatkowo zapobiega jełczeniu olejów.

Maść z wiesiołkiem i czarnuszką polecamy szczególnie do cery nadwrażliwej, skłonnej do podrażnień i alergii.

Receptura podstawowa:

FAZA A – OLEJOWA 75,5 %

55,5 % Olej kokosowy Virgin White organiczny

10 % Olej awokado organiczny

10 % Wosk pszczeli żółty naturalny

FAZA C – DODATKÓW 24,5 %

10 % Olej z wiesiołka organiczny

10 % Olej z czarnuszki – czarnego kminku surowy

4,5 % Witamina E

 

Receptura dla 90 g:

FAZA A – OLEJOWA 75,5 %

50 g (około 55,5 ml) Olej kokosowy Virgin White organiczny

9 g (około 10 ml) Olej awokado organiczny

9 g (około 17 ml) Wosk pszczeli żółty naturalny

FAZA C – DODATKÓW 24,5 %

9 g (około 10 ml) Olej z wiesiołka organiczny

9 g (około 10 ml) Olej z czarnuszki – czarnego kminku surowy

4 g (około 4,2 ml) Witamina E

(Jeśli zakupi się odpowiednie pojemności opakowań, wystarczy odmierzyć tylko wosk pszczeli i witaminę E)

 

Wykonanie

Wykonanie na ciepło.

  1. Do naczynia, np. zlewki odmierzyć składniki fazy A – olejowej.
  2. Do drugiego naczynia, np. zlewki odmierzyć składniki fazy C – dodatków i je wymieszać.
  3. Do garnka wlać niewielką ilość wody i powoli podgrzewać go na kuchence. Należy tak dobrać ilość wody, aby zlewka z fazą A – olejową się nie przewracała i nie wlewała się do niej woda (zazwyczaj około 2 cm - 3 cm).
  4. Zlewkę z fazą A – olejową umieścić w kąpieli wodnej, w garnku i podgrzewać aż do rozpuszczenia wszystkich składników.
  5. Wyjąć zlewkę z garnka. Należy uważać, aby się nie poparzyć.
  6. Wymieszać jej zawartość. Mieszać co jakiś czas.
  7. Gdy mieszanina nieco ostygnie, osiągnie temperaturę poniżej 40 oC i zacznie trochę gęstnieć, wlać do niej fazę C - dodatków.
  8. Całość dokładnie wymieszać.
  9. Ciepłą, delikatnie płynną maść można przelać do opakowań lub zaczekać chwilę aż się mocniej schłodzi i stężeje, aby przenieść ją przy pomocy łyżki.

 

Uwagi

Maść pozostaje świeża przez dłuższy czas – jeśli jest wykonana i użytkowana z dbałością o zachowanie czystości mikrobiologicznej, termin ważności jest zdeterminowany przez daty ważności poszczególnych składników.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl