Zapisz się i nie przeocz promocji i nowości
Dołącz do nas i bądź na bieżąco
Maść z wiesiołkiem i czarnuszką
Maść bazuje na oleju kokosowym, oleju awokado i wosku pszczelim, które wspomagają warstwę lipidową naskórka, chroniąc go przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych. Pomagają utrzymać odpowiedni poziom nawilżenia skóry. Olej awokado jest wyjątkowo odżywczy, bogaty w witaminy. Olej kokosowy łagodzi podrażnienia i swędzenie. Wosk pszczeli nadaje maści odpowiednią konsystencję i przyspiesza regenerację skóry. Maść jest wzbogacona także w oleje z wiesiołka i czarnuszki, które słyną ze swoich właściwości przeciwalergicznych i przeciwzapalnych, wspomagają leczenie egzem, AZS, łuszczycy i trądziku. Olej z czarnuszki hamuje wytwarzanie histaminy, produkowanej podczas reakcji alergicznych – działa przeciwalergicznie, łagodząc reakcje uczuleniowe. Dodatek witaminy E pielęgnuje a dodatkowo zapobiega jełczeniu olejów.
Maść z wiesiołkiem i czarnuszką polecamy szczególnie do cery nadwrażliwej, skłonnej do podrażnień i alergii.
Receptura podstawowa:
FAZA A – OLEJOWA 75,5 %
55,5 % Olej kokosowy Virgin White organiczny
10 % Wosk pszczeli żółty naturalny
FAZA C – DODATKÓW 24,5 %
10 % Olej z wiesiołka organiczny
10 % Olej z czarnuszki – czarnego kminku surowy
4,5 % Witamina E
Receptura dla 90 g:
FAZA A – OLEJOWA 75,5 %
50 g (około 55,5 ml) Olej kokosowy Virgin White organiczny
9 g (około 10 ml) Olej awokado organiczny
9 g (około 17 ml) Wosk pszczeli żółty naturalny
FAZA C – DODATKÓW 24,5 %
9 g (około 10 ml) Olej z wiesiołka organiczny
9 g (około 10 ml) Olej z czarnuszki – czarnego kminku surowy
4 g (około 4,2 ml) Witamina E
(Jeśli zakupi się odpowiednie pojemności opakowań, wystarczy odmierzyć tylko wosk pszczeli i witaminę E)
Wykonanie
Wykonanie na ciepło.
- Do naczynia, np. zlewki odmierzyć składniki fazy A – olejowej.
- Do drugiego naczynia, np. zlewki odmierzyć składniki fazy C – dodatków i je wymieszać.
- Do garnka wlać niewielką ilość wody i powoli podgrzewać go na kuchence. Należy tak dobrać ilość wody, aby zlewka z fazą A – olejową się nie przewracała i nie wlewała się do niej woda (zazwyczaj około 2 cm - 3 cm).
- Zlewkę z fazą A – olejową umieścić w kąpieli wodnej, w garnku i podgrzewać aż do rozpuszczenia wszystkich składników.
- Wyjąć zlewkę z garnka. Należy uważać, aby się nie poparzyć.
- Wymieszać jej zawartość. Mieszać co jakiś czas.
- Gdy mieszanina nieco ostygnie, osiągnie temperaturę poniżej 40 oC i zacznie trochę gęstnieć, wlać do niej fazę C - dodatków.
- Całość dokładnie wymieszać.
- Ciepłą, delikatnie płynną maść można przelać do opakowań lub zaczekać chwilę aż się mocniej schłodzi i stężeje, aby przenieść ją przy pomocy łyżki.
Uwagi
Maść pozostaje świeża przez dłuższy czas – jeśli jest wykonana i użytkowana z dbałością o zachowanie czystości mikrobiologicznej, termin ważności jest zdeterminowany przez daty ważności poszczególnych składników.