Płynny ekstrakt z perełkowca japońskiego – trokserutyna

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 9,90 zł 9.90




ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Propylene Glycol, Sophora Japonica Flower Extract

Płynny, wyjątkowo łatwy w użyciu roztwór ekstraktu z kwiatów perełkowca japońskiego. Zawiera od 7 % do 9 % rutyny a także lepiej przyswajalną i rozpuszczalną pochodną rutyny - trokserutynę. Perełkowiec japoński, inaczej sofora japońska, to azjatyckie, miododajne drzewo z nasionami znajdującymi się w charakterystycznych strąkach. Od wieków był wykorzystywany w tradycyjnej medycynie chińskiej do produkcji nalewek i odwarów, w przypadku chorób naczyń krwionośnych, egzem, łuszczycy, grzybicy i wypadania włosów. Używano go także do barwienia jedwabiu (posiada żółty barwnik) i wyrobu mebli. Jego kwiaty zawierają od 15 % do 20 % rutozydu, flawonoidy, triterpenoidy, betulinę, kwas glikuronowy, soforadiol, soforykozyd, sorobielazyd i olejki eteryczne. Rutyna ciężko rozpuszcza się w wodzie i alkoholach, dlatego oferowany ekstrakt jest rozpuszczony w glikolu propylenowym. W roztworze znajduje się od 20 % do 25 % ekstraktu. Jest w płynnej postaci, dlatego łatwo wprowadzić go do kosmetyku. Nie powstają przy tym nieprzyjemne grudki. Płynny ekstrakt jest używany przede wszystkim jako dodatek do kosmetyków dla cery alergicznej, wrażliwej, dojrzałej, starzejącej się, naczynkowej, z rumieniem i trądzikiem różowatym. W produktach do ciała wspomaga zwalczanie cellulitu. Wykazuje synergię działania z witaminą C. Przeciwdziała starzeniu i alergiom. Pozytywnie wpływa na stan naczyń krwionośnych.

Działanie w kosmetykach

  • Chelatuje jony miedzi, inhibituje oksydazę, dezaktywuje hialuronidazę i ceruloplazminę. neutralizuje wolne rodniki.
  • Przeciwdziała starzeniu.
  • Uelastycznia skórę.
  • Polepsza działanie witaminy C, zwiększając jej poziom w tkankach i przedłużając czas jej działania.
  • Działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie.
  • Uszczelnia i uelastycznia naczynia włosowate, zmniejszając ich pękanie.
  • Przeciwdziała agregacji płytek krwi.
  • Łagodzi rumień.
  • Zmniejsza obrzęki.
  • Zmniejsza negatywny wpływ ekspozycji na słońce.
  • Wspomaga walkę ze stanami zapalnymi, uczuleniami, cellulitem i chorobami zwyrodnieniowymi naczyń krwionośnych.

Informacje techniczne

Przejrzysta lub delikatnie mętna ciecz o kolorze od żółtego do brązowo-zielonego, o charakterystycznym zapachu. 1 ml płynnego ekstraktu z perełkowca japońskiego waży około 1,11 g. Rozpuszczalny w wodzie. Możliwy osad.

Produkt podczas przechowywania może stężeć. W takim przypadku należy podgrzać go do temperatury 45oC – 50oC, aby przywrócić mu typowy wygląd. Nie ma to wpływu na jego działanie.

Płynny ekstrakt z perełkowca japońskiego - trokserutynę należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w temperaturze pokojowej, z dala od wilgoci i promieniowania słonecznego.

Zastosowanie

Płynny ekstrakt z perełkowca japońskiego – trokserutynę stosuje się jako dodatek do kosmetyków do cery dojrzałej, starzejącej się, wrażliwej, alergicznej, naczynkowej, z rumieniem i trądzikiem różowatym.

W ilości do 2 % można dodać go, np. do toników, żeli, serum, balsamów, kremów czy maseczek. Najlepiej dodawać go na końcu, do schłodzonego kosmetyku lub do fazy wodnej w przypadku produkcji na zimno.

Zalecane dozowanie od 0,5 % do 2 %.

Uwagi

Surowiec kosmetyczny - nie spożywać.

Ekstraktu z perełkowca japońskiego nie powinno się używać w okresie ciąży i karmienia piersią.

Produkty pochodzenia roślinnego są potencjalnie alergizujące. Mogą powodować zaczerwienienie i pieczenie skóry. Szczególnie w przypadku cery wrażliwej, skłonnej do alergii i naczynkowej polecamy wykonać próbę uczuleniową.

Opinie o produkcie (3)

6 marca 2018

Do tej pory używałam trokserutyny w formie sypkiej, ale niestety często powstawały mi grudki w kremach, bo chciałam dodać na szybko, bez wstępnego rozpuszczenia. Ta trokserutyna jest w formie płynnej i dużo bardziej mi pasuje. Różnicy w działaniu nie zauważyłam.

16 marca 2018

Wzbogacam nim gotowe kremy. Dobrze się w nich rozprowadza - widać po kolorze kremu. Jestem zadowolona, że mogę jakoś ulepszyć swój stary krem. Jak go zużyję, zrobię sobie swój własny krem od początku do końca. Tylko jaki emulgator wybrać na początek? Polecicie coś?

17 marca 2018

Używam do toniku do cery naczynkowej. Stosuję od 2 tygodni i zauważam poprawę, zaczerwienienie się zmniejszyło. Super.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl