Glinka czerwona francuska

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 1,50 zł 1.50






ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Illite, Kaolin

Glinka czerwona - sproszkowana skała osadowa wydobywana we Francji. Znajduje się w niej wiele cennych minerałów i mikroelementów. Ta glinka nadaje się nie tylko dla cery tłustej, ale doskonale sprawdza się także w przypadku cery normalnej czy naczynkowej, skłonnej do rumienienia, alergii, przy trądziku różowatym. Można stosować ją również w przypadku cery suchej czy dojrzałej, w połączeniu z odpowiednimi olejami. W składzie francuskiej glinki czerwonej można znaleźć między innymi illit, kaolinit, krzemionkę, tlenki glinu, żelaza, wapnia, sodu, magnezu i potasu. Czerwony kolor glinki wynika właśnie z wysokiej zwartości żelaza.

Działanie

  • Oczyszcza z zanieczyszczeń i toksyn,
  • Odżywia, dostarcza cennych minerałów i mikroelementów,
  • Wygładza,
  • Wspomaga ukrwienie skóry,
  • Zapobiega pękaniu naczynek krwionośnych,
  • Zwęża pory skuteczniej od glinki białej, ale delikatniej od glinki zielonej,
  • Wspomaga gojenie się wyprysków,
  • Matuje, pochłania nadmiar sebum,
  • Użyta w maseczkach delikatnie złuszcza martwy naskórek,
  • Odświeża skórę i włosy,
  • Działa przeciwłupieżowo,
  • Wspomaga leczenie trądziku różowatego,
  • Poprawia koloryt skóry, delikatnie barwi skórę (glinkę można zmyć),

Informacje techniczne

Surowiec w formie drobnego, delikatnego, czerwonego proszku, pyłu. Nie rozpuszcza się w wodzie i olejach. Zawiesza się w wodzie i olejach. Gęstość nasypowa różni się w zależności od stopnia zagęszczenia produktu. Orientacyjnie - 1 ml czerwonej glinki waży około 0,8 g.

Francuską glinkę czerwoną należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, z dala od wilgoci, w chłodnym miejscu.
Zastosowanie

Francuska glinka czerwona sprawdza się w przypadku cery tłustej, mieszanej, normalnej, zanieczyszczonej, trądzikowej, ale także alergicznej, naczynkowej, skłonnej do rumienienia, z trądzikiem różowatym. W połączeniu z olejem sprawdzi się również w przypadku cery suchej, dojrzałej. Będzie dłużej schnąć, dzięki czemu zminimalizowane zostanie ryzyko podrażnień związane z wysychaniem glinki i efektem ściągnięcia skóry. Znajduje zastosowanie w pielęgnacji włosów, szczególnie przetłuszczających się, oklapniętych, z łupieżem.

Glinkę czerwoną stosuje się głównie w maseczkach - w połączeniu z wodą, hydrolatami, innymi cennymi dodatkami, np. żelem hialuronowym czy olejami. Podczas zmywania maseczki można osiągnąć efekt delikatnego peelingu. Najlepiej nie dopuszczać do wyschnięcia maseczki – można ją zwilżać mgiełką z hydrolatem lub wodą. Wtedy łatwiej ją zmyć. Ponadto nie powoduje ona wtedy mocnego efektu ściągającego.

Znajduje także zastosowanie jako dodatek do odprężających, oczyszczających kąpieli (do kąpieli dodaje się około 100 g glinki).

Glinki czerwonej używa się przy produkcji pudrów i różów.

Zmniejsza odczucie tłustości kremów i mleczek. Zmieszana z wodą po pewnym czasie opada na dno (nie rozpuszcza się, ale zawiesza), dlatego tonikami z glinką czerwoną należy wstrząsnąć przed użyciem. W produktach tego typu glinka powinna stanowić do 2 %. W emulsjach najczęściej dodaje się ją do fazy wodnej i w niej zawiesza.

Glinka czerwona znajduje także zastosowanie w pielęgnacji włosów – do ich oczyszczania i odbijania od skóry głowy, jako dodatek do szamponów, suchych szamponów, płukanek, odżywek. Najlepiej stosować ją w okolicy skóry głowy, gdzie włosy się przetłuszczają. Zastosowana na całej długości włosów może je nadmiernie zmatowić.

Glinkę czerwoną można zmieszać z glinką białą w proporcji 1:3. Otrzymamy wtedy glinkę różową, która sprawdzi się w przypadku cery wrażliwej. Będzie powodować mniejsze odczucie ściągnięcia skóry.

Glinkę czerwoną można wykorzystać do barwienia kosmetyków, np. przy produkcji mydeł, kul i soli do kąpieli.
Uwagi

Surowiec kosmetyczny - do użytku zewnętrznego.

Unikać kontaktu z oczami, tworzenia i wdychania pyłu.

Przy wykonywaniu kosmetyków z glinkami najlepiej unikać metalowych narzędzi.

Po zastosowaniu kosmetyku z dużą ilością glinki warto użyć toniku, który przywróci naturalne pH skóry.

Opinie o produkcie (2)

29 stycznia 2018

Glinki używam od zawsze, już chyba do cery dojrzałej i służy mi jako prosty sposób na oczyszczenie skóry twarzy z toksyn. Mogę wypowiedzieć się tylko pozytywnie na jej temat. Używam czerwonej ale chętnie sięgnę po inne proponowane przez kremowo:)

17 marca 2018

Do cery trądzikowej - rewelacja!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl