Hydrolat różany organiczny bez konserwantów

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 10,90 zł 10.90










ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Rosa Damascena Flower Water 

Róża damasceńska to piękna roślina ozdobna chętnie uprawiana od czasów starożytnych w basenie Morza Śródziemnego. Róże od wieków są cenione również w kosmetologii, aromaterapii i lecznictwie. W oferowanym hydrolacie różanym – naturalnej wodzie różanej o wysokiej jakości znajdują się składniki roślinne, rozpuszczalne w wodzie i niewielkie ilości olejku eterycznego. Powstał przez destylację z parą wodną kwiatów róży damasceńskiej z ekologicznej uprawy organicznej. Nie zawiera konserwantów. Jest naturalny i ekologiczny. Hydrolat z róży damasceńskiej ma podobne właściwości do hydrolatu z róży stulistnej, jednak różni się zapachem. Aromat wody kwiatowej z róży damasceńskiej jest mocniejszy i bardziej miodowy (słodki). Hydrolat różany zawiera flawonoidy, witaminy (m.in. witaminę C), sole mineralne i garbniki. Dezynfekuje, tonizuje, delikatnie ściąga i uelastycznia skórę. Działa przeciwzapalnie i łagodząco. Przywraca skórze neutralne, fizjologiczne pH. Jest chętnie używana w połączeniu z witaminami. Korzystnie wpływa na metabolizm skórny. Może być używany w przypadku wszystkich typów skóry. Szczególnie polecany jest dla cery wrażliwej, naczynkowej, skłonnej do czerwienienia, dojrzałej, trądzikowej i przy trądziku różowatym. Nadaje się także dla dzieci do przecierania podrażnień, stanów zapalnych i alergicznych (najlepiej po rozcieńczeniu wodą destylowaną). Aromat różany wykazuje działanie terapeutyczne – łagodzi objawy stresu, zmęczenia, lęki i ból głowy.

Działanie

  • Reguluje równowagę kwasowo-zasadową skóry,
  • Działa delikatnie ściągająco, wygładza, uelastycznia skórę,
  • Wykazuje działanie przeciwstarzeniowe, przeciwzmarszczkowe, antyoksydacyjne,
  • Reguluje pracę gruczołów łojowych,
  • Nawilża,
  • Wspomaga regenerację naskórka,
  • Odświeża, łagodnie oczyszcza i matuje skórę,
  • Redukuje zaczerwienienie, rumień,
  • Wzmacnia naczynia krwionośne,
  • Działa dezynfekująco, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie,
  • Łagodzi i koi delikatne, powierzchowne podrażnienia, ranki, poparzenia i ugryzienia owadów,
  • Przyspiesza gojenie się wyprysków,
  • Stosowany w formie okładów, zmniejsza obrzęki i zmęczenie w okolicy oczu,
  • Nadaje włosom miękkość,
  • Aromat różany uspokaja, rozluźnia, zmniejsza zmęczenie i bóle głowy,

Informacje techniczne

Bezbarwna, przezroczysta, klarowna ciecz o pH od 4,5 do 5,5, o charakterystycznym, różanym, kwiatowym zapachu. Rozpuszczalna w wodzie, nierozpuszczalna w olejach. 1 ml hydrolatu różanego waży około 1 g. Możliwy naturalny osad.

Hydrolat różany należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w chłodnym miejscu, z dala od nasłonecznienia, źródeł ciepła, elektryczności i wilgoci. Można przechowywać go również w lodówce.

Hydrolat powstał przy użyciu organicznego surowca.

Produkt organiczny.

 

Zastosowanie

Hydrolat różany może być stosowany w przypadku każdego rodzaju cery. Szczególnie polecany jest w przypadku cery wrażliwej, podrażnionej, odwodnionej, zaczerwienionej, z rozszerzonymi naczyniami krwionośnymi, starzejącej się, dojrzałej, ale również tłustej, trądzikowej, z trądzikiem różowatym. Może być stosowany także u dzieci do przecierania podrażnień, stanów zapalnych i alergicznych.

Polecamy stosować wodę różaną jako składnik fazy wodnej kosmetyków w stężeniu od 5 % do 95 % – np. w tonikach, serum, kremach, mleczkach, balsamach, mgiełkach, odżywkach i szamponach do włosów.

W formie okładów hydrolat różany może być stosowany miejscowo na wypryski, powierzchowne ranki, ugryzienia owadów, zmiany alergiczne. Płatki kosmetyczne nasączone wodą różaną można na kilka minut położyć na powiekach oczu, skórze twarzy. Taki okład działa odświeżająco, nawilża, odpręża, zmniejsza zmęczenie, zaczerwienienie i opuchliznę w okolicy oczu.

Woda różana może służyć do nadawania maseczkom z sypkimi składnikami (np. glinkami, algami) odpowiedniej konsystencji.

W przypadku skóry nieprzyzwyczajonej do niskiego odczynu pH, ze względu na dość niski odczyn pH surowca, polecamy mieszanie go z innymi, łagodnymi hydrolatami o wyższym odczynie pH lub rozcieńczanie go wodą destylowaną. Można również podnieść odczyn pH produktu, dodając do niego odrobinę wodorowęglanu sodu. W takiej zneutralizowanej czy rozcieńczonej formie może być stosowany bezpośrednio na skórę, np. w postaci odświeżającej mgiełki, wody po goleniu, toniku czy kompresu. W przypadku zastosowania hydrolatu bez rozcieńczenia przy nieprzyzwyczajonej, wrażliwej skórze może dojść do zaczerwienienia i pieczenia.

Bezpośrednio przed użyciem kremu można łączyć go w zagłębieniu dłoni z odrobiną hydrolatu. Dzięki temu krem łatwiej się rozprowadza i jest mniej tłusty. Dodatkowo zyskuje dzięki zawartości hydrolatu.

W oddzielnym opakowaniu bezpośrednio przed myciem włosów można połączyć hydrolat różany z porcją szamponu w proporcji 1:1. Taki rozrobiony szampon działa łagodniej, mniej wysusza włosy i nadaje im miękkość, dzięki zawartości hydrolatu. Hydrolat różany, np. zmieszany z wodą może służyć jako zmiękczająca płukanka do włosów.

Chłodny kompres z wodą różaną można nałożyć na czoło na kilkanaście minut w przypadku bólu głowy i zmęczenia.

Aby osiągnąć relaksującą, pachnącą kąpiel, do wanny wypełnionej ciepłą wodą należy dodać około 250 ml wody różanej. Taka kąpiel powinna trwać około 15 minut. Można dodać do niej także inne ulubione dodatki, np. sól z morza martwego, suszone kwiaty.

Hydrolat różany można użyć w formie odświeżającej, delikatnej mgiełki do spryskiwania pościeli czy zasłon.

 

Uwagi

Surowiec kosmetyczny - nie spożywać.

Produkty pochodzenia roślinnego są potencjalnie alergizujące. Mogą powodować zaczerwienienie i pieczenie skóry. Szczególnie w przypadku cery wrażliwej, skłonnej do alergii i naczynkowej polecamy wykonać próbę uczuleniową a hydrolat różany stosować w połączeniu z innymi składnikami, w rozcieńczeniu.

Receptury

Opinie o produkcie (1)

19 marca 2018

Pięknie pachnie. Nie podrażnia. Uspokaja skórę wrażliwą. Zaczerwienienia się zmniejszają. Robię sobie z niego okłady na oczy i przynosi mi ulgę.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl