Gliceryna roślinna

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 2,50 zł 2.50




ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Glycerin

Gliceryna (inaczej glicerol) pochodzenia roślinnego. To nietoksyczna, niedrażniąca substancja nawilżająca, naturalnie występująca w przyrodzie, pozyskiwana przez hydrolizę olejów roślinnych z zasadami (przy produkcji mydeł). Jest jednym z najlepiej przebadanych, najbezpieczniejszych humektantów. Po aplikacji długo pozostaje w skórze - do 24 godzin.

Działanie

  • Nawilża, zmiękcza i uelastycznia naskórek.
  • Przeciwdziała wyparowywaniu wody z naskórka.
  • Działa przeciwbakteryjnie.
  • Łagodzi.
  • Reguluje odnowę komórkową.
  • Dogłębnie nawilża i odżywia włosy i paznokcie.
  • Zmniejsza rekrystalizację innych składników kosmetyków, np. kwasu salicylowego.
  • Nadaje kosmetykom gładką konsystencję, ułatwiając rozsmarowywanie i zmniejszając wałkowanie się kosmetyków na skórze.
  • Zapobiega wysychaniu kosmetyków.
  • Łagodzi wysuszające działanie alkoholi.
  • W dużych stężeniach naturalnie konserwuje kosmetyki.

Informacje techniczne

Bezbarwna lub delikatnie żółta, lepka ciecz o delikatnym zapachu, łatwo rozpuszczalna w wodzie i w alkoholach, nierozpuszczalna w olejach. Orientacyjnie 1 ml gliceryny roślinnej waży około 1,26 g.

pH 10 % roztworu wodnego wynosi około 5.

Glicerynę roślinną należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w chłodnym, suchym miejscu.
Zastosowanie

Gliceryna jest stosowana do wszystkich typów skóry.

Jest stosowana przede wszystkim:

  • Jako składnik kosmetyków, np. toników, maseczek, serum, kremów, balsamów.
  • W preparatach do spierzchniętej, pękającej skóry, np. rąk i ust.
  • Do wzbogacania gotowych kosmetyków.
  • W odżywkach i maskach do włosów, np. do przesuszonych końcówek.
  • Jako składnik odżywek do paznokci.
  • Do zmiękczania tkanin, np. w płynach do płukania wełny i zamszu.
  • W środkach do czyszczenia, np. w połączeniu z wodą do wycierania kurzu i luster, nabłyszczania mebli.

Stosowane stężenia:

Zalecamy stężenie gliceryny w kosmetykach od 5 % do 15 %. Duża zawartość gliceryny w kosmetykach powoduje odczucie lepkości.

Uwagi

Surowiec kosmetyczny.

Nie spożywać.

Opinie o produkcie (3)

13 stycznia 2018

Używam jako dodatek do maseczek z glinkami i spiruliną. Wtedy lepiej nawilżają skórę. Dodaję do tego też często jogurt naturalny i parę kropli oleju. Ostatnio króluje arganowy, ale może być dowolny, jaki się sprawdza.

19 marca 2018

Fajny, tani nawilżacz, np. do kremu do rąk.

26 marca 2018

Idealna do robienia domowych glicerytów.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl