Olej Jojoba naturalny złoty

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 5,90 zł 5.90












ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Simmondsia Chinensis Oil

Oferowany olej Jojoba otrzymuje się przez tłoczenie na zimno nasion jojoby, rosnącej głównie w Ameryce Środkowej. Jego cennym składnikiem jest skwalen - budulec płaszcza lipidowego naszej skóry (podobny w działaniu do tłuszczu wielorybiego). Chroni więc, odżywia i nawilża. Skórę suchą i normalną czyni miękką i elastyczną. Bardzo dobrze się rozsmarowuje i wchłania, zabezpiecza naskórek przed utratą wody. Jest doskonały również dla cery tłustej i mieszanej, ponieważ reguluje wydzielanie sebum. Zawartość palmitynianu cetylu sprawia, że każda skóra staje się natłuszczona i witalna. Olej Jojoba jest również bogaty w witaminy, przede wszystkim: A, E, C, B kompleks i F, oraz minerały: krzem, chrom, miedź, cynk, siarkę i kobalt. Przedłuża młodość, walcząc z wolnymi rodnikami. Przeciwdziała rozstępom. Olej Jojoba przypomina bardziej płynny wosk niż olej. Ma bardzo delikatny zapach i złotawy kolor. Może być długo przechowywany, zachowuje swoje właściwości nawet w wysokiej temperaturze (do 300°C). W niskiej temperaturze twardnieje. Nie jełczeje. Dodany do innych olejów przedłuża ich trwałość.

Działanie

  • Doskonale nawilża, natłuszcza i odżywia skórę.
  • Wspomaga jej regenerację.
  • Wzmacnia warstwę lipidową skóry.
  • Reguluje wytwarzanie sebum.
  • Łagodzi wypryski i stany zapalne.
  • Łagodzi objawy dermatoz.
  • Wygładza blizny.
  • Jest bakteriostatyczny.
  • Uelastycznia, wygładza i zmiękcza naskórek.
  • Przeciwdziała rozstępom, łuszczeniu i przesuszeniu skóry.
  • Opóźnia procesy starzenia.
  • Wygładza drobne zmarszczki.
  • Wzmacnia, nawilża, natłuszcza, regeneruje włosy i paznokcie, chroniąc je przed rozdwajaniem i zmniejszając ich łamliwość.
  • Chroni włosy przed wpływem negatywnych czynników zewnętrznych.

Informacje techniczne

Olej roślinny o żółtawym kolorze, delikatnym, ledwo wyczuwalnym zapachu. Jest to produkt naturalny, dlatego różne partie mogą się od siebie różnić. Produkt rozpuszczalny w tłuszczach, nierozpuszczalny w wodzie. Jest odporny na ciepło. Tężeje w temperaturze 8°C. 1 ml produktu waży 0,87 g.

Złoty olej Jojoba należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w temperaturze pokojowej, z dala od nasłonecznienia, źródeł ciepła i wilgoci. Można przechowywać go również w lodówce.

Produkt naturalny, nierafinowany.

Zastosowanie

Złoty olej Jojoba może być używany jako samodzielny produkt do pielęgnacji ciała – aplikowany bezpośrednio na skórę. Po lekkim podgrzaniu w dłoniach, pełni funkcję kremu, balsamu czy oliwki do masażu. Wmasowywany łagodzi bóle reumatyczne. Jest idealny do pielęgnowania wilgotnej skóry bezpośrednio po kąpieli. Może być bazą pod makijaż – kilka kropel na twarz i dekolt, czy odżywką do rzęs. Jego właściwości nawilżające i kojące sprawiają, że nadaje się do pielęgnowania skóry spierzchniętej, popękanej i zaczerwienionej, np. na dłoniach, łokciach i kolanach. Świetnie chroni usta. Jest polecany dla kobiet w ciąży i dzieci. Jest stosowany w leczeniu ciemieniuchy u niemowląt. Olej Jojoba nadaje się do każdego typu cery.

Jest stosowany jako składnik kosmetyków - w stężeniu 5 % i wyższych.

Można po prostu dodać odrobinę złotego oleju Jojoba do kremu, aby wzmocnić jego działanie.

Można go z powodzeniem stosować w OCM (Oil Cleansing Method – oczyszczanie skóry olejami naturalnymi), ale w przypadku cery tłustej należy aplikować go z wyczuciem gdyż w nadmiarze może być komedogenny (zatykający ujścia gruczołów łojowych).

Olej Jojoba znajduje szerokie zastosowanie w kosmetykach do pielęgnacji włosów i paznokci. Wcierany zarówno w mokre jak i suche końcówki włosów (bez spłukiwania) będzie je chronił przed przesuszeniem i rozdwajaniem, trzeba tylko pamiętać, aby nadmiernie włosów nie przetłuścić. Olej Jojoba jest odpowiedni dla włosów suchych, zniszczonych o dużej porowatości. Przywraca im blask, wygładza, zapobiega elektryzowaniu się. Zawartość oleju w maskach i balsamach zależy od naszych indywidualnych potrzeb.

Można mieszać go w różnych proporcjach z innymi masłami i olejami roślinnymi, tworząc masełka i olejki o wszechstronnym zastosowaniu (należy zwrócić uwagę na zalecane maksymalne stężenie poszczególnych składników). Może być podgrzewany.

Ponieważ jest dobrym nośnikiem zapachów, znajduje zastosowanie w aromaterapii oraz przy produkcji perfum.

Uwagi
Surowiec kosmetyczny – do użytku zewnętrznego.
Receptury

Opinie o produkcie (3)

25 lutego 2018

Jeden z moich ulubionych olejów. Mam cerę mieszaną. Cieszę się, że trafiłam na ten olej, bo nie zostawia tłustej warstwy w strefie T a jednocześnie nawilża policzki. Do ciała też się sprawdza.

17 kwietnia 2018

Dobrze się rozprowadza i wchłania. Skóra staje się jędrna. Łatwo wydostać olej z opakowania.

28 czerwca 2018

Olej jojoba miło się stosuje, bo nie tłuści skóry i dobrze się wchłania. Widocznie uelastycznia skórę i dodaje jej sprężystości. Podoba mi się to, że jest neutralny pod względem zapachu i koloru, bo można się na szybko nim posmarować i nie ma obaw, że coś zafarbuje. Na pewno kupię kolejne opakowanie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl