Olejek eteryczny jałowcowy z jagód

7 ml | butelka szklana
  • promocja
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 8,37 zł 9,30 zł 8.37


ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Skład INCI Juniperus Communis Fruit Oil

Jałowiec to aromatyczny krzew iglasty, należący do grupy cyprysowatych. Oferowany olejek eteryczny powstał w wyniku destylacji z parą wodną jego owoców - szyszkojagód, które znajdują zastosowanie również przy produkcji wódki i wędlin. Olejek ten jest znany także w kosmetyce i lecznictwie. Od dawna był używany w przypadku opuchlizny czy reumatyzmu, przeciwdziałał infekcjom. To tradycyjny środek konserwujący. Jego cennymi składnikami są pachnące monoterpeny, estry terpenu, pinen, ale także przeciwbakteryjne fitoncydy. Olejek jałowcowy może być sporządzany z całych gałązek iglastych łącznie z jagodami lub z samych jagód. Ten z jagód jest bardziej drogocenny, ma bardziej świeży i charakterystyczny dla jałowca zapach. Można opisać go jako leśny, balsamiczny, drzewny, przypominający sosnę, ziołowy, o ciepłej, ostrej, korzennej nucie. Oferowany olejek pochodzi z rejonu Himalajów w północnych Indiach.

Działanie

  • Działa przeciwbakteryjnie,
  • Wspomaga leczenie trądziku,
  • Odświeża,
  • Przeciwdziała infekcjom skórnym,
  • Pobudza metabolizm skóry i umysł,
  • Wspomaga walkę z rozstępami i cellulitem,
  • Łagodzi ból o podłożu nerwowym, ból reumatoidalny i mięśniowy,
  • Zmniejsza obrzęki,
  • Redukuje zmęczenie i napięcie mięśni,
  • Oczyszcza skórę i ściąga pory,
  • Wspomaga regenerację skóry,
  • Naturalnie konserwuje kosmetyki,

Informacje techniczne

Jasnobrązowa lub jasnożółta, rzadka ciecz o intensywnym, charakterystycznym, jałowcowym, zapachu drzewa iglastego. Rozpuszczalna w olejach i alkoholu etylowym, nierozpuszczalna w wodzie. Jest wrażliwy na podgrzewanie i łatwopalny.

Temperatura zapłonu: 41 oC

Olejek eteryczny jałowcowy należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w chłodnym miejscu, w temperaturze poniżej 20 oC, z dala od nasłonecznienia, pożywienia, źródeł ciepła, elektryczności, zapłonu i wilgoci. Można przechowywać go w lodówce.

Nie zawiera konserwantów.

Zastosowanie

Eteryczny olejek z jałowca może być użyty:

  • do wyrobu perfum na bazie olejowej lub alkoholowej, odświeżaczy powietrza,
  • aromatyzowania świeczek, soli, kuli kąpielowych i innych kosmetyków,
  • w aromatycznych kąpielach,
  • w kominkach zapachowych, do aromaterapii,
  • do masażu w połączeniu z olejem bazowym (np. olejem ze słodkich migdałów, jojoba, skwalanem z oliwy z oliwek). Takie masaże wykazują działanie terapeutyczne, przeciwbólowe i rozgrzewające.

Szczególnie sprawdza się w pielęgnacji skóry tłustej, zanieczyszczonej, trądzikowej, w przypadku zmęczenia, obrzęków, żylaków, bólu mięśniowego, reumatycznego czy nerwobólu.

Olejek eteryczny dodaje się go do gotowego kosmetyku, w temperaturze poniżej 40 oC.

Olejek eteryczny nie rozpuszcza się w wodzie. Można zmieszać go w proporcji 1:1 z SLP lub P-4C bezpośrednio przed dodaniem do fazy wodnej. Dzięki temu nie będzie pływać po jej powierzchni, równomiernie się w niej rozproszy. Konieczne może być wstrząśnięcie kosmetykiem przed użyciem.

W przypadku aromatycznych kąpieli również warto połączyć olejek eteryczny z SLP lub P-4C, aby rozproszył się w wodzie. Pływające po tafli wody plamy olejku eterycznego mogą być drażniące. Do kąpieli dodaje się kilka kropli olejku eterycznego. Olejki eteryczne nie powinny być dodawane bezpośrednio do wody, do kąpieli. Można wymieszać je z olejem roślinnym i P-4C, płynem do kąpieli o neutralnym pH, mlekiem w proszku, żółtkiem jaja, spiruliną, solami, np. z Morza Martwego czy himalajską itp.

Jako bazę olejową przy produkcji perfum poleca się olej jojoba i olej ze słodkich migdałów. Jako bazę alkoholową w warunkach domowych zazwyczaj używa się spirytusu rektyfikowanego, który można rozcieńczyć wodą destylowaną. Perfumy na bazie z oleju jojoba są mniej lotne od tych na bazie z alkoholu. Ich trwałość jest dłuższa.

Zapach dobrze komponuje się, m.in. z olejkiem cyprysowym, rozmarynowym, lawendowym i geraniowym. Jest olejkiem lotnym, o górnej nucie zapachowej (nuta głowy).

Olejki eteryczne to silnie działające substancje, dlatego należy stosować je w odpowiednim rozcieńczeniu. Stosowane bez rozcieńczenia powodują podrażnienia, poparzenia i silne reakcje alergiczne.

Stosowane stężenia/rozcieńczenia

Jako dodatek do kosmetyków, mydeł, żeli pod prysznic olejek eteryczny jest zazwyczaj używany w stężeniu od 0,1 % do 0,5 %, czasami nawet do 2 %. W zależności od preferencji można dodać nawet do 20 kropli na 50 ml kosmetyku, co odpowiada stężeniu 2 %. Jednak do zaperfumowania 50 ml kosmetyku może wystarczyć już 1 kropla olejku eterycznego. Kosmetyk z mniejszą zawartością olejku eterycznego jest bardziej łagodny.

W olejkach do masażu zazwyczaj używa się go w stężeniu 1 % – 2 %. Stężenie 1 % otrzymuje się przez dodanie 1 kropli na każde 5 ml oleju bazowego. Stężenie 2 % otrzymuje się przez dodanie 2 kropli do 5 ml oleju bazowego.

Do kominków zapachowych można dodać kilka kropli olejku.

Uwagi

Surowiec kosmetyczny - do użytku zewnętrznego, nie spożywać.

Olejki eteryczne należy stosować w mocnym rozcieńczeniu.

Olejek eteryczny jałowcowy z jagód nie powinien być stosowany w okresie ciąży, karmienia piersią i przy zapaleniu nerek.

Długotrwałe stosowanie olejku eterycznego należy skonsultować z lekarzem.

Nierozcieńczony powoduje podrażnienia skóry. Może powodować reakcje alergiczne. Działa szkodliwie w razie spożycia, dostania się do dróg oddechowych. Unikać kontaktu z oczami.

Produkty pochodzenia roślinnego są potencjalnie alergizujące. Mogą powodować zaczerwienienie i pieczenie skóry. Szczególnie w przypadku cery bardziej wrażliwej i skłonnej do alergii polecamy wykonać próbę uczuleniową rozcieńczonym olejkiem.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl