Olejek zapachowy kokos

10 ml
  • nowość
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 5,50 zł 5.50


ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Opis

Pachnący olejek, który nadaje słodki, kuszący zapach kokosa. Jest wytworzony z substancji występujących w naturze i identycznych z naturalnymi. Zawiera m.in. kumarynę.

Informacje techniczne

Jasnożółta lub bezbarwna, rzadka ciecz  o intensywnym, charakterystycznym, słodkim zapachu kokosowym. Rozpuszczalna w olejach i alkoholu etylowym, nierozpuszczalna w wodzie. Jest wrażliwa na podgrzewanie. Produkt łatwopalny.

Olejek zapachowy kokos należy przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w chłodnym miejscu, z dala od nasłonecznienia, pożywienia, źródeł ciepła, zapłonu i wilgoci. Najlepiej w temperaturze między 15 oC a 25 oC.

Temperatura zapłonu: 62 oC.

Gęstość około 1,05 g/ml.

Zastosowanie

Olejek zapachowy kokosowy może być użyty:

  • do wyrobu perfum na bazie olejowej lub alkoholowej, odświeżaczy powietrza,
  • aromatyzowania mydeł, świeczek, potpourri, soli, kuli kąpielowych i innych kosmetyków,
  • w aromatycznych kąpielach,
  • w kominkach zapachowych, do aromaterapii,
  • do relaksującego masażu w połączeniu z olejem bazowym (np. olejem ze słodkich migdałów, jojoba, skwalanem z oliwy z oliwek).

Olejek zapachowy dodaje się go do gotowego kosmetyku, w temperaturze poniżej 40 oC.

Olejek nie rozpuszcza się w wodzie. Można zmieszać go w proporcji 1:1 z SLP lub P-4C bezpośrednio przed dodaniem do fazy wodnej. Dzięki temu nie będzie pływać po jej powierzchni, równomiernie się w niej rozproszy. Konieczne może być wstrząśnięcie kosmetykiem przed użyciem.

W przypadku aromatycznych kąpieli również warto połączyć olejek z SLP lub P-4C, aby rozproszył się w wodzie. Pływające po tafli wody plamy olejku mogą być drażniące. Do kąpieli dodaje się kilka kropli olejku. Olejki zapachowe nie powinny być dodawane bezpośrednio do wody, do kąpieli. Można wymieszać je z olejem roślinnym i P-4C, płynem do kąpieli o neutralnym pH, mlekiem w proszku, żółtkiem jaja, spiruliną, solami, np. z Morza Martwego czy himalajską itp.

Jako bazę olejową przy produkcji perfum poleca się olej jojoba i olej ze słodkich migdałów. Jako bazę alkoholową w warunkach domowych zazwyczaj używa się spirytusu rektyfikowanego, który można rozcieńczyć wodą destylowaną. Perfumy na bazie z oleju jojoba są mniej lotne od tych na bazie z alkoholu. Ich trwałość jest dłuższa.

Olejki zapachowe należy stosować je w odpowiednim rozcieńczeniu. Stosowane bez rozcieńczenia powodują podrażnienia a nawet poparzenia i silne reakcje alergiczne.

Stosowane stężenia/rozcieńczenia

Jako dodatek do kosmetyków, mydeł, żeli pod prysznic olejek zapachowy jest zazwyczaj używany w stężeniu od 0,1 % do 1 %. W zależności od preferencji można dodać nawet do 10 kropli na 50 ml kosmetyku, co odpowiada stężeniu 1 %. Jednak do zaperfumowania 50 ml kosmetyku może wystarczyć już 1 kropla olejku.

W świecach, potpourri i odświeżaczach powietrza najlepiej, aby olejek zapachowy stanowił od 0,5 % do 2 %.

W olejkach do masażu zazwyczaj używa się go w stężeniu do 1 % (1 kropla na każde 5 ml oleju bazowego).

Do kominków zapachowych można dodać 2-4 krople olejku i odrobinę wody.

Uwagi

Surowiec kosmetyczny - do użytku zewnętrznego, nie spożywać.

Olejki zapachowe należy stosować w mocnym rozcieńczeniu.

Może powodować reakcje alergiczne. Nierozcieńczony może powodować podrażnienia skóry. Unikać kontaktu z oczami i nadmiernego wdychania.

Produkty pochodzenia roślinnego są potencjalnie alergizujące. Mogą powodować zaczerwienienie i pieczenie skóry. Szczególnie w przypadku cery wrażliwej, skłonnej do alergii i naczynkowej polecamy wykonać próbę uczuleniową rozcieńczonym olejkiem.

Receptury
 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl