Tłusty krem ochronny na wosku pszczelim

Krem zawierający bogactwo olejów roślinnych i produkty pszczele:

 

Kremy z woskiem pszczelim są przeznaczone głównie dla cery suchej, bardzo suchej, popękanej, także do stóp i dłoni. Wykazują właściwości ochronne, regenerujące, natłuszczające. Są połyskliwe na skórze, długo się wchłaniają. Bywają z pozytywnym skutkiem stosowane u dzieci, jak również w przypadku cery podrażnionej, z egzemą, łuszczycą i AZS.

 

Receptura podstawowa:

FAZA A – OLEJOWA 54 %

15 % Wosk pszczeli żółty lub biały

17 % Olej awokado organiczny

11 % Olej Jojoba naturalny złoty

11 % Olej ze słodkich migdałów organiczny

FAZA B – WODNA 30 %

30 % Hydrolat rumiankowy organiczny bez konserwantów

FAZA C – DODATKÓW 16 %

11 % Olej konopny naturalny

5 % Mleczko pszczele w glicerynie

 

Receptura dla 80 g kremu:

FAZA A – OLEJOWA 54 %

12 g (około 23 ml) Wosk pszczeli żółty lub biały

13,5 g (około 15 ml) Olej awokado organiczny

9 g (około 10 ml) Olej Jojoba naturalny złoty

9 g (około 10 ml) Olej ze słodkich migdałów organiczny

FAZA B – WODNA 30 %

24 g (24 ml) Hydrolat rumiankowy organiczny bez konserwantów

FAZA C – DODATKÓW 16 %

9 g (około 10 ml) Olej konopny naturalny

4 g (około 3,3 ml) Mleczko pszczele w glicerynie

(Jeśli zakupi się odpowiednie pojemności opakowań, wystarczy odmierzyć tylko wosk pszczeli, hydrolat rumiankowy i mleczko pszczele w glicerynie)

 

Wykonanie

Tradycyjne wykonanie na ciepło.

  1. Do pierwszego naczynia, np. zlewki odmierzyć składniki fazy A – olejowej.
  2. Do drugiego naczynia, np. zlewki odmierzyć składniki fazy B – wodnej. Najlepiej, aby naczynie z fazą B – wodną było na tyle duże, aby finalnie pomieścić wszystkie fazy kosmetyku a ich mieszanie nie prowadziło do rozlewania.
  3. Do garnka wlać niewielką ilość wody i powoli podgrzewać go na kuchence. Należy tak dobrać ilość wody, aby zlewki się nie przewracały i nie wlewała się do nich woda (zazwyczaj około 2 cm - 3 cm).
  4. Obie zlewki umieścić w kąpieli wodnej, w garnku i podgrzewać aż do rozpuszczenia wszystkich składników.
  5. Wyjąć zlewki z garnka. Należy uważać, aby się nie poparzyć.
  6. Wlać fazę A – olejową do fazy B – wodnej. Należy intensywnie mieszać fazę B – wodną podczas wlewania (np. mieszadełkiem).
  7. Kontynuować mieszanie aż do schłodzenia emulsji i otrzymania gęstszej, jednorodnej konsystencji. Pod koniec może być konieczne użycie do mieszania łyżki lub blendera.
  8. Do schłodzonej, gęstniejącej emulsji, najlepiej w temperaturze poniżej 40 oC dodać fazę C – dodatków.
  9. Wymieszać.
  10. Krem przenieść do opakowań.

 

Uwagi

Krem należy przechowywać w lodówce i zużyć w przeciągu 2 tygodni. Można również zakonserwować go, np. dodatkiem konserwantu FEOG. Tak zakonserwowany krem można przechowywać poza lodówką przez kilka – kilkanaście miesięcy.

Promocje
Peeling z łupin orzecha włoskiego
Peeling z łupin orzecha włoskiego
7,90 zł 6,32 zł
  • promocja
Olej Tamanu organiczny
Olej Tamanu organiczny
8,50 zł 6,80 zł
  • promocja
Olej z dyni organiczny
Olej z dyni organiczny
6,50 zł 5,20 zł
  • promocja
Ekstrakt z aloesu zatężony 200-krotnie
Ekstrakt z aloesu zatężony 200-krotnie
5,50 zł 4,40 zł
  • promocja
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl